úterý 30. prosince 2014

Y: The Last Man

  Roku 2002 zachvátila naši planetu zvláštní událost. Nákaza ba dokonce možná i mor postihl bez výjimky všechny savce s chromozomem Y. Drtivá většina opravářů, elektrikářů, pilotů, stavebních dělníků, řidičů, lodních kapitánů, ale taktéž i těžkých zločinců a násilníků, se za hrůzných okolností odebrala na pravdu Boží. 


  The Last Man v názvu komiksu dává tušit, že nám tu přeci jen někdo ze zástupu jaksi vybočuje. Yorick Brown doprovázený svým opičákem Ampersandem jsou jediní savci, kteří jsou majiteli chromozomu Y na světě. Jaké netušené radovánky taková situace skýtá nejednoho muže napadne. Po přečtení několika vydaní však Yorickovi není co závidět. 
  Svět se změnil. Ženy vládnou, a kdo si představuje ráj bez testosteronu velice se mýlí. The Last Man je dystopie. Radikální feministky hlásají, že Gaia se konečně zbavila břemena a nastává zlatý věk lidstva. Překřtily se na Amazonky, po jejich vzoru si uřízly ňadro a vyrazily do boje. Nemilosrdně likvidují každou ženu stýskající si po mužích, taková je nakažena bludem patriarchátu a v očích Amazonek se rovná mužské špíně. V momentě, kdy se tyto bojovnice dozví o přítomnosti muže, lov může započít.



  Námět se mi zdá zajímavý natolik, že se divím tomu, že ještě nikdo nenatočil seriál. Film by byl v tomto případě opravdu velmi okleštěn oproti předloze, která čitá celých šedesát vydání. A co takhle se nechat inspirovat pro post-apo hru, konečně trochu odlišnou od toho, že se pohybujeme ve světě po atomové válce. Hlavní hrdinkou by mohla být i jedna z přeživších žen. Při pročítání několika vydání se mi jedna hra vybavila. Konkrétně Fallout: New Vegas a jejich prvek v podobě římských legií, které se nápadně podobají amazonkám v komiksu. Snad se díla inspirovaného tímto komiksem v budoucnu dočkáme.



  Vztahy mužů a žen se propírají téměř v každém vydání. Přes striktně odmítavé, nenávistné postoje vůči mužům se setkáme i s druhým pólem, nutno říct, že většinovým. Ženy zde nejsou vykresleny pouze jako něžná stvoření. Jsou z nich popelářky, vojandy, lovkyně, vražedkyně, členy gangů. To je myslím důležitý příspěvek tohoto díla. Skončit s nahlížením na ženy jako na oběti, na něžné bytosti neschopné násilností a zvráceností toho nejhrubšího zrna. Jsou ženy schopné se o sebe postarat, jsou ženy páchající sebevraždy nebo se hromadně oddávající drogám. Na určité bázi jsme jen lidé a rozdělení muž/žena jest spíše sociálně-kulturním konstruktem než skutečnost.



  Myslím, že není třeba se pouštět do zbytečných analýz. S šedesáti sešity vás čeká opravdová odysea rozprostírající se na ploše více jak 1200 stran. Dlouhý čas, který si The Last Man vyžádal se na konci projevil jistým druhem smutku. Což sebou nese každá činnost, do které investujete patřičnou dávku volného času. Čas strávený s tímto komiksem nebyl časem ztraceným.


Žádné komentáře:

Okomentovat